2024 Pariisi OM kavva kinnitati kahene avamere segavõistkond


Maailma Purjetamisliidu aastakonverentsil kinnitati 2024. aasta Pariisi olümpiamängude purjeregati kavva kahese kiiljahi avamere segavõistkonna võistlusala, et tuua olümpialiikumisse ja -purjetamisse uut dünaamikat ja värsket tuult.

Eelmise nädala lõpus kinnitas Maailma Purjetamisliit pikkade arutelude ja diskussioonide tulemusena 2024. aasta Pariisi OMi võistlusalade kava. Eriti pinevaks kujunes debatt ühepaadi segavõistluse asendamisel kahese avamere kiiljahi segavõistkonnaga. Lõpptulemusena hääletasid 31 nõukogu liiget muudatuse tegemise poolt, kaheksa olid vastu ja kaks loobusid hääletamisest. Sellega sai  75%-lise miinimumi nõue ületatud. Seega kinnitas nõukogu nõutud häälteenamusega kahese kiiljahi avamere segavõistkonna poolt.

Seega kinnitati 2024 Pariisi olümpiamängude kava järgmiselt:
meeste purjelaud – RS:X*
naiste purjelaud – RS:X*
meeste ühepaat – Laser*
naiste ühepaat – Laser Radial*
lohe segavõistkond – klass kinnitamisel
kahepaadi segavõistkond – klass kinnitamisel
naiste kahepaat – 49erFX
meeste kahepaat – 49er
kahene katamaraanil segavõistkond– Nacra 17
kahene avamere kiiljahi segavõistkond – klass kinnitamisel
*läbib täiendava varustuse hindamise protsessi

Täiendavad 2024 Pariisi olümpiamängude purjeregati võistlusala klasside kriteeriumeid puudutavad otsused tehti meeste ja naiste purjelaua, lohe segavõistkonna, kahepaadi segavõistkonna ning kahese avamere kiiljahi segavõistkonna osas.

Meeste ja naiste purjelaua distsipliinide klassiks on RS:X. Lohe segavõistlus toimub RAM-Airiga (foil-kite) ja  tiiburlaudadel. Kahepaadi segavõistkonna aluseks on  ujuvpurjekas eespurje, grootpurje ja spinnakeriga.

Kahese avamere kiiljahi segavõistkonna võistlusaluseks kinnitati ujuvpurjekas. Paadi kere pikkus jääb vahemikku 6-10 meetrit ning paat on sobilik kasutamiseks 2 – 20 m/s ulatuva tuule kiiruse oludes. Sellel ühemastilise taglase ja spinnakeriga purjekal on sobiv purjede valik erinevate ilmastikutingimuste jaoks.

Varustuste katsetused ja klasside kinnitamise lõplikud otsused tehakse hiljemalt 2019. aasta lõpus.

Avaldatud: 06.november kell 08:32