2019 Rolex aasta purjetajad on Anne-Marie Rindom ja Marco Gradoni


Anne-Marie Rindom ja Marco Gradoni Rolex aasta purjetaja auhindu vastu võtmas. Foto autor: World Sailing

Bermudal toimunud Rahvusvahelise Purjetamisliidu World Sailing Rolex aasta purjetaja galal anti pidulikult üle tänavused aasta nais- ja meespurjetaja auhinnad, mille pälvisid taanlanna Anne-Marie Rindom ning itaallane Marco Gradoni.

Aasta meespurjetaja Marco Gradoni on läbi aegade noorim antud tiitli pälvinud sportlane. 15-aastane Gradoni on edukas Optimist klassi purjetaja, kellele kuulub – taaskord esmakordselt ajaloos – maailmameistritiitel kolmel järjestikusel aastal. Lisaks on ta alates septembrist 2018 võitnud kõik Optimisti võistlused, kus ta on osalenud, kogudes aastaga 14 kuldmedalit.

Viibida siin Bermudal maailma parimate purjetajate seas on minu jaoks tõeline unistuse täitumine. Eelmiste tiitli võitjate nimekiri koosneb väga kuulsatest purjetajatest ning nende seas olemine on lausa uskumatu. Samas tean, et oluline on keskenduda oma eesmärkidele. 2017. aastast alates olen ma teinud väga palju tööd ning pingutanud, et olla keskendunud. Iga päev olen ma mõelnud selle peale, kuidas olla veelgi parem, õppinud ja teinud asju võimalikult kõrgel tasemel. Viimased 12 kuud on toonud mulle väga palju võite. Aasta meespurjetaja tiitel on väga suur au,” sõnas Gradoni auhinnatseremoonial.

Värske aasta naispurjetaja Anne-Marie Rindom on viimase 12 kuu vältel olnud Laser Radial klassis rahvusvahelisel tasandil liidriks, võttes oma teise maailmameistritiitli ning kindlustades koha 2020 Tokyo Olümpiamängude kullafavoriitide seas. Lisaks maailmameistrivõistluste võidule saavutas ta 2019. aastal veel neli kuldmedalit kõrgetasemelistel võistlustel, sealhulgas Euroopa meistrivõistlustel.

On tõeliselt suurepärane tulla Rolex aasta purjetajaks ning ühineda selle legendide nimekirjaga. Juba nominentide hulka valituks saamine oli minu jaoks väga suur asi ning võit on mulle tõeline au. Käesolev aasta oli minu sportlaskarjääri seni parim ja olen oma arenguga igati rahul. Treenin praegu järgmiseks aastaks, mis on olümpia-aasta ning saab seega olema väga oluline,” kommenteeris oma võitu Rindom.

Aasta nais- ja meespurjetaja tiitli võis pälvida nii üksikisik kui paatkond, kelle saavutusi septembrist 2018 kuni augustini 2019 kestnud kvalifitseerumisperioodi jooksul peeti kõige silmapaistvamaks. Auhinda on antud välja alates 1994. aastast ning võitjaid on olnud nii olümpiaklassi- kui kiiljahipurjetajate, soolo-ookeanipurjetajate, üle Atlandi ookeani sõidus maailmarekordi sooritanute, matšpurjetajate, America’s Cupil osalenute kui purjelaudurite seast. Võitjad valiti avaliku hääletuse ning Rahvusvahelise Purjetamisliidu liikmeteks olevate rahvuslike purjetamisliitude seas läbi viidud hääletuse teel, kummagi osakaal oli 50%.

2019. aastal olid nominentideks naiste hulgas lisaks Rindomile purjelaua 2018 PWA World Tour võitjana slaalomi maailmameistriks tulnud prantslanna Delphine Cousin Questel ja käesoleval aastal Hansa 303 klassis parapurjetamise maailmameistriks tulnud hispaanlanna Violeta del Reino.

Meeste seas sisaldas nominentide nimekiri peale Gradoni veel PWA World Tour võitjana slaalomi maailmameistriks tulnud prantslast Antoine Albeaud, 470 klassi käesoleva aasta maailma- ja Euroopa meistreid ning Hempel Maailma Karika võitjaid austraallasi Mat Belcherit ja Will Ryanit ning üle Atlandi soolopurjetamise võistluse Route du Rhum võitjat prantslast Francis Joyoni.

Auhinnatseremoonial anti lisaks aasta nais- ja meespurjetaja tiitlitele üle veel mitmeid auhindu. Goslings aasta paadi autasu võitis F50 klass, millega sõideti SailGP võistlussari. Hempel aasta võistkonna tiitli pälvisid David ja Peter Askew jahil Wizard edu eest avamerepurjetamises. World Sailing 11th Hour Racing jätkusuutlikkuse auhinna sai RYA / The Green Blue ühine keskkonnaprogramm. Beppe Croce Trofee omistati postuumselt Jeff Martinile, kes pühendas oma elu purjetamisele ja Laser klassile. Presidendi arengu auhinna pälvis Oman Sail spordiala edendamise eest oma riigis ja regioonis.

Rahvusvahelise Purjetamisliidu auhinnad tähistavad väljapaistvaid saavutusi ja erakordset panust purjetamisse. Auhinnatseremoonia on Rahvusvahelise Purjetamisliidu aastakoosoleku üks tipphetk ning tunnustab edu spordiala kõigis valdkondades.

Allikas: World Sailing
Rolex World Sailor of the Year kodulehekülg: http://www.sailing.org/worldsailor/

Avaldatud: 30.oktoober kell 03:03